5 tips voor een veiliger thuisnetwerk

Er duiken steeds meer slimme toestellen op in onze woning. Om de verlichting mee aan- en uit te schakelen of de verwarming vanop afstand mee te bedienen. En ook babyfoons of draadloze camera's waarmee we zelf onze woning vanop afstand in de gaten kunnen houden. Alleen vormen die smart devices een gevaar voor de veiligheid van ons netwerk. Cybercriminelen scannen naar onbeveiligde toestellen om ze in te zetten voor kwaadwillige doeleinden. Zo gluren ze schaamteloos binnen via je slimme camera of raken ze via je slimme deurbel aan gegevens op je laptop. 

5 tips voor een veiliger thuisnetwerk

1. Kies voor nieuwe wachtwoorden en namen

Bij het installeren van een camera of smart device, worden meestal standaard logins en wachtwoorden ingesteld door de fabrikant. Deze zijn echter makkelijk te achterhalen door hackers, wat maakt dat zij op een eenvoudige manier toegang krijgen tot je toestellen. Stel daarom steeds een uniek wachtwoord in!

2. Kies voor sterke wachtwoorden

Als je een wachtwoord makkelijk kan onthouden, kan een hacker het makkelijk kraken. Gebruik daarom een complex wachtwoord met een combinatie van hoofletters en kleine letters en voeg cijfers en speciale tekens toe.

3. Installeer updates

Kies ervoor om een software-update te installeren als deze aangeboden wordt. Meestal zijn dit niet enkel functionele verbeteringen maar ook veiligheidsupdates. Hackers maken gebruik van gekende lekken in verouderde software. Door een update te installeren maak je het moeilijker om in te breken.

4. Let op met aanpassingen in Mijn Telenet

Soms vragen installateurs van slimme toestellen of zonnepanelen om aanpassingen te doen in Mijn Telenet, bijvoorbeeld om externe toegang te verschaffen. Hiermee zet je een extra poort open en wordt je netwerk minder veilig. Wees dus waakzaam wanneer gevraagd wordt om deze aanpassingen uit te voeren.

5. Maak gebruik van Safespot

Safespot is een nieuwe dienst van Telenet. Deze totaaloplossing voor cybergevaren scant je netwerk op beveiligingslekken en eventuele inbraken. Je bent beschermd tegen phishing en malware, maar ook beveiligingslekken van slimme toestellen worden gedetecteerd. In de Safespot-app krijg je een overzicht van alle geconnecteerde toestellen, de actuele beveiligingsstatus en een overzicht van de aanvallen die de laatste 30 dagen plaatsvonden. Safespot wordt geïnstalleerd op je modem en kost € 4,99 per maand.

Heb je interesse in Safespot of wens je meer info? Neem dan contact op met Telenet Center Elektromic!

Foto: Soumil Kumar