Fiber vs Coax vs DSL
"Fiber" verwijst naar glasvezel optische communicatietechnologie, waarbij gegevens met behulp van lichtsignalen worden verzonden via dunne glasvezelkabels. In een glasvezelnetwerk worden signalen omgezet in lichtsignalen die door de glasvezelkabels worden gestuurd. Dit maakt het mogelijk om grote hoeveelheden gegevens met zeer hoge snelheden te verzenden over lange afstanden met een minimaal signaalverlies.
Coaxkabels, aan de andere kant, zijn gemaakt van koper en worden vaak gebruikt voor kabeltelevisie en breedbandinternetdiensten. Coaxkabels ondersteunen ook de overdracht van elektrische signalen, maar hebben doorgaans beperktere bandbreedte in vergelijking met glasvezel.
Het belangrijkste verschil tussen glasvezel en coax zit in de prestaties. Glasvezel biedt hogere datasnelheden, lagere latentie en heeft minder last van signaalverlies over lange afstanden in vergelijking met coax. Glasvezelnetwerken zijn ook minder gevoelig voor elektromagnetische interferentie.
In de context van de internet providers betekent een glasvezelverbinding doorgaans snellere en stabielere internettoegang in vergelijking met een coaxverbinding. Belangrijk is dat we in het
achterhoofd moeten houden dat Fiber vooral toekomt muziek is voor particulieren. In deze tijd is Fiber vooral interessant voor grote bedrijven die veel internet verbruiken.
Meer info over fiber:
B2c https://www2.telenet.be/residential/nl/netwerk/fiber/fiber.html
B2b https://www2.telenet.be/business/nl/soho/ons-netwerk/fiber/fibervoorondernemers/
Ons fiberaanbod
Alle internetproducten werken op beide technologieën: coax en fiber. Als je fiber neemt, verandert er niks aan je Telenet-product1 en de prijs ervan.
Fiber bestellen
Vanaf fiber beschikbaar is op jouw adres, geven we je een seintje. Daarna kan je een internetabonnement aangesloten op fiber bestellen. Die bestelling kan alleen telefonisch. Zo kunnen onze collega’s alle details glasvezelfijn uitleggen. Toch nog niet zeker? Geen probleem, het telefoongesprek is volledig vrijblijvend. Wil je als eerste weten wanneer fiber in je straat is? Laat dan je gegevens achter. Een kwalitatief Wi-Fi netwerk
In een Netwerk zitten vaak volgende hardware producten:
- Modem
- Router
- Access Point, powerline of Wi-Fi repeater
Een goed wifi-netwerk vereist verschillende elementen om betrouwbare draadloze connectiviteit te bieden. Hier zijn enkele belangrijke vereisten:
1. Routerkwaliteit:
-
Investeer in een hoogwaardige router die geschikt is voor de grootte van je huis of kantoor.
-
Zorg ervoor dat de router recente wifi-standaarden ondersteunt, zoals 802.11ac of 802.11ax (Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 of Wi-Fi 7).
2. Bandbreedte en Internetsnelheid:
-
Abonneer je op een internetabonnement met voldoende bandbreedte voor jouw behoeften.
-
Controleer regelmatig de internetsnelheid die door je internetprovider wordt geleverd.
3. Frequenties:
Routers werken op verschillende frequentiebanden om draadloze communicatie mogelijk te maken. De twee meest gebruikte frequentiebanden voor wifi zijn:
- 2,4 GHz-band:
Deze band wordt veel gebruikt en is geschikt voor langere afstanden en betere penetratie door muren en obstakels.
Omdat veel andere apparaten, zoals magnetrons en draadloze telefoons, ook op deze frequentie werken, kan het 2,4 GHz-spectrum soms druk zijn, wat tot interferentie kan leiden.
- 5 GHz-band:
Deze band biedt hogere snelheden en minder interferentie, omdat er over het algemeen minder apparaten op deze frequentie werken.
Het bereik van de 5 GHz-band is echter vaak iets beperkter dan dat van de 2,4 GHz-band en kan moeite hebben om door obstakels heen te gaan.
Moderne routers ondersteunen vaak beide frequentiebanden en worden aangeduid met termen als "dual-band" of "tri-band", afhankelijk van het aantal frequentiebanden dat ze gebruiken. Tri-band routers voegen meestal een extra 5 GHz-band toe om meer bandbreedte te bieden aan apparaten die hoge eisen stellen aan draadloze prestaties.
Recente ontwikkelingen hebben ook de introductie van de 6 GHz-band mogelijk gemaakt, met wifi 6E (Extended) en wifi 7, waardoor routers gebruik kunnen maken van extra ongelicenseerde frequenties.
4. Beveiliging:
-
Stel een sterk wachtwoord in voor je wifi-netwerk om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.
-
Gebruik WPA3-encryptie voor een veilige draadloze verbinding.
5. Plaatsing van de router:
-
Plaats de router in het midden van je huis of kantoor voor een gelijkmatige dekking.
-
Vermijd interferentie door de router weg te houden van elektronische apparaten, magnetrons en betonnen muren.
6. Firmware-updates:
-
Zorg ervoor dat de firmware van je router up-to-date is om mogelijke beveiligingslekken te dichten en prestatieverbeteringen te krijgen.
7. Signaalversterkers:
- Overweeg het gebruik van signaalversterkers om de dekking uit te breiden in grote gebieden.
8. QoS (Quality of Service):
- Pas Quality of Service-instellingen aan voor een optimale prestatie van belangrijke toepassingen, zoals video streaming of online gaming.
9. Netwerkbeheer:
- Gebruik verschillende netwerknamen (SSIDs) voor de 2,4 GHz-, 5 GHz- en 6 GHz- frequenties om handmatige controle over het verbinden mogelijk te maken.
- Beheer het aantal apparaten dat verbonden is met het netwerk.
10. Krachtige antennes:
- Als je router externe antennes heeft, zorg er dan voor dat ze correct zijn georiënteerd voor maximale dekking.
- Door deze aspecten te overwegen en te optimaliseren, kun je de prestaties en betrouwbaarheid van je wifi-netwerk aanzienlijk verbeteren.
Zoals hierboven beschreven is een goed wifi netwerk niet vanzelfsprekend. In vele gevallen zijn de Wi-Fi oplossingen van de provider zelf kwalitatief niet in orde. Dit kan meerdere oorzaken hebben, maar veelal gaat het over de kwaliteit van de hardware, dit is namelijk massaproductie.
Voor u als klant geldt er uiteraard maar 1 ding en dat is een goed, betrouwbaar en stabiel thuisnetwerk. Hiervoor bent u bij ons, Elektromic aan het juiste adres. Wij bieden allerlei oplossingen aan, zowel voor particulieren als voor kleine zelfstandigen of voor grote ondernemingen.
- Login om te reageren